Wat is er eigenlijk te doen?

Er wordt ons vaak gevraagd wat er zoal te doen of te zien is bij ons in de buurt en wat de leuke uitstapjes zijn om te maken. Nou, daar kunnen wel een blog over volschrijven dus hier komt ie! We doen een kleine greep uit de leuke dingen in de buurt.

Het fijne van ons dorp Fagered is, dat het vanuit Noord Nederland goed te bereiken is met de auto in 1 dag (ongeveer 1000km) en wij dan ook nog eens centraal wonen voor een aantal leuke bezienswaardigheden en dingen te doen.

Om te beginnen kan je prachtige routes wandelen of hardlopen in de buurt rondom het dorp. Veelal lopen deze routes door het bos en zitten er hier en daar uitdagende hoogteverschillen in. Wil je meer kilometers lopen kan je kiezen en je verdiepen in meerdere lange wandelroutes door de provincie. Hier in de buurt loopt Vandringsled Östdanmark deze is 17 km lang en er is ook een mogelijkheid om een kleinere ronde van 9 km te doen.

Daarnaast is het vanaf ons een kwartier rijden naar Åkulla Bokskogar een prachtig natuurgebied met bossen en meren waar diverse wandelroutes van 1,6 km tot 6 km zijn uitgezet waarvan je de meeste ook nog aan elkaar kan verbinden. Ook kan je hier vissen, zwemmen, kano´s huren en een bezoek brengen aan een wijngaard met spa en een schapenfarm. En in de winter kan je er ook schaatsen en langlaufen.

Op zo’n 15 minuten rijden ligt Mårdaklev waar je ook een uitdagende wandeling kan doen op de Klevaberg. Als je houdt van een beetje klimwerk dan is dit een leuke uitdaging met een prachtig uitzicht als beloning. Hier vind je ook Pilgrimsleden, een route van in totaal 44 km in 4 secties van resp. 6, 17, 12 en 11km.

Wil je voor een echte uitdaging gaan? Een van de bekendste lange wandelpaden is Hallandsleden. In totaal is deze route 453 km en verdeeld in 26 stukken. Waarvan je ook altijd kleinere stukken kan lopen natuurlijk. Deze route leidt je langs alle mooie natuur die de zuidelijke westkant van Zweden te bieden heeft. En onderweg kom je genoeg plaatsen tegen om je kamp op te slaan en te zwemmen of je eten te grillen op de beschikbare bbq´s en vuurplekken.

Zwemmen kan ook op veel plekken in de buurt. Er zijn diverse mooie strandjes aan de meren in de buurt die je in zo’n 5 tot 10 minuten met de auto kan bereiken. Vissen en kano`s huren kan ook vaak op deze plekken. Hou je van vissen in stromend water, bijvoorbeeld voor vliegvissen? Ook dan zijn er veel mogelijkheden in de buurt. Veel van de beken en riviertjes komen op makkelijk te bereiken plekken bij elkaar wat zorgt voor mooie visstekken. En natuurlijk kunnen ook de mensen die vissen in wat rustiger water hier hun hart ophalen. Je kan bijna overal een vispas kopen om te vissen.

Daarnaast is het ook mogelijk om te golfen. Op zo’n 40 minuten rijden ben je op de golfbaan van Varberg of Falkenberg waar je in alle rust en in een geweldige omgeving een balletje kan slaan. Hou je meer van paarden? Ook dan zit je hier goed. Er zijn ook diverse mogelijkheden in de buurt om een begeleide buitenrit te maken of zelfs een rit over het strand te doen. Deze ritten kan je veelal online boeken.

In ongeveer 40 minuten rijden ben je bij de westkust van Zweden en zit je aan zee, het Kattegat. Hier vind je zandstrandjes maar ook ruigere rotskust met mooie natuurgebieden en watervogels. Ook zijn er kleine haventjes te bezoeken en prachtige vuurtorens te bekijken.

De stadjes in de buurt die aan de kust liggen zijn Halmstad, Falkenberg en Varberg. Halmstad is 75 minuten rijden en zowel Falkenberg als Varberg zijn in ongeveer 40 minuten te bereiken. Hier vind je leuke winkeltjes en vooral Halmstad en Varberg zijn ook mooie oude centrums waardoor de steden ook mooi zijn om gewoon doorheen te wandelen. Deze steden liggen zoals gezegd aan de kust en dus sta je ook nog eens in een mum van tijd daar aan zee.

Als je iets verder rijdt is ook Gothenburg natuurlijk een bezoekje waard. Deze 2e  grootste stad van Zweden ligt op iets meer dan 1,5 uur rijden vanaf ons huis.

Daarnaast is Borås ook een erg leuk stadje om te bezoeken. Borås ligt iets meer landinwaarts op zo`n 75 minuten rijden en heeft mooie gebouwen met muurschilderringen, diverse winkelmogelijkheden en een gezellig klein centrum om een hapje of een drankje te doen.

Hou je van winkelen? Dan kan je ook terecht bij Gekås. Het grootste shoppingwarenhuis van Zweden. Gekås ligt in Ullared, op 8 minuten rijden vanaf ons huis. Het is immens populair om hier te gaan winkelen. Vanuit heel Zweden komen mensen hiernaartoe voor de ultieme shopbeleving. Je kan er bijna alles krijgen, van kleding tot dierbenodigdheden tot speelgoed en witgoed. Maar ook je wekelijkse boodschappen, woonaccessoires en autobenodigdheden. Je kan het zo gek niet bedenken en ze hebben het. Daarbij zijn er meerdere restaurants en kleine winkels om Gekås heen. Je moet het een keertje hebben meegemaakt.

Bij ons in de buurt vind je ook veel mooie routes om te rijden met de auto. Doe bijvoorbeeld eens een tripje over Hallands vackraste väg (de mooiste weg van Halland) of Hallands Kustväg. Deze wegen leiden je langs prachtige uitzichten en leuke bezienswaardigheden. Ook is het geweldig om een ronde te doen om het Fegenmeer. Hier vind je geweldige uitzichten over het grote meer en kan je op meerdere plaatsen grillen, zwemmen of gewoon genieten van de stilte. Ook vind je hier een mooie kerk met uitzicht op het meer. We zijn ook bezig wat meer mooie routes in de buurt in kaart te brengen maar probeer ook zelf gewoon wat dingen uit. De mooiste plekjes vind je door van de grotere wegen af te gaan en op ontdekkingstour te gaan in ons mooie landschap.

 Vind je het leuk om oude ruïnes of gebouwen te bekijken kan je hier ook zeker terecht. Ten eerste staat er in bijna elk klein dorpje wel een kerk die geen van allen hetzelfde zijn. Mooi om eens bij stil te staan en te bekijken. Daarnaast ligt aan de westkust op een klein uurtje rijden Tjolöholmslott, een oud kasteel met prachtige tuinen aan zee. Ook kan je hier terecht voor een echte Zweedse Fika.

In de buurt van Torestorp ligt Hyltenäs Kulle. Hier vind je, bovenop een berg, de resten van een Jachtslot uit 1916 wat later afgebrand is. De weg hier naartoe is al een leuke uitdaging met haarspeldbochten omhoog en als je er eenmaal bent kan je de resten van het slot bekijken en heb je een ongelooflijk mooi uitzicht over de omgeving. Uiteraard is hier ook weer ruimte om te grillen of je meegebrachte lunch te eten.

In Torestorp zelf is een leuk belevingspad om te lopen genaamd Sju Strömmar. Dit pad gaat is ongeveer 1,5 km lang en loopt langs en over een rivier met stroompjes en leuke bruggen. Erg leuk om met kinderen te doen maar ook de volwassenen zullen dit een leuk pad vinden om te ontdekken.

Voor de waterliefhebbers hebben we verder nog een aantal watervallen in de buurt zoals Sumpafallen, Yngeredforsen, Ramhultafallet en vele kleine watervalletjes die je zomaar in de natuur tegenkomt. Ook zijn er in de omgeving meerdere watermolens zoals Nydala Kvarn, Kärnebygds Kvarn och Såg en Brokvarn. Deze watermolens gaan gepaard met veel waterverplaatsing en watervalletjes en bij de meeste kan je ook een kijkje binnenin nemen en zien hoe deze watermolens gebruikt werden of nog steeds wordenOok is het erg leuk om een kijkje te nemen bij Ätrafors kraftwerk. Hier ligt een grote dam waar energie opgewekt wordt. Als er water uit de dam komt, stroomt dit met groot geweld naar beneden!

Als je een fan bent van kleine landwinkeltjes, restaurantjes en bakkerijen zijn die ook genoeg te vinden in de omgeving. We noemen een aantal: Gunnargård met vlees van vrijlopende varkens, boerderijnwinkel met klein restaurant en leuke belevenissen voor de kinderen. Brus, een klein café met prachtige ligging aan de rivier. Blomsterfrid, de kleine bloemenzaak in een dorpje verderop. Gudmunsgården, hier vind je prachtig eerlijk vlees samen met een klein restaurant. Vallsäters skafferi is alleen op zaterdag geopend en is een kleine bakkerij  met brood en andere lekkernijen in Ullared. Bij Backa Loge kan je heerlijk lunchen in de geweldige omgeving van het Fegenmeer. En we eindigen met Sia Glass. Wil je echt lekker ijs eten dan moet je hier heen. Naast heerlijk ijs hebben ze ook nog een kleine winkel.

Bovenstaande is een greep uit de dingen die leuk zijn om te bekijken of te doen in de buurt maar er is natuurlijk nog veel meer te beleven. Het mooie vinden wij zelf altijd dat het nergens druk is (behalve bij Gekås). Veel bezienswaardigheden kan je in alle rust bekijken en beleven. Hieronder staan nog een aantal linkjes naar websites van de besproken plaatsen meer meer info en foto´s.

Vandringsled Östdanmark

Hallands vackraste väg

Hallands Kustväg

Fegen

Pilgrimsleden

akullabokskogar.nu

hallandsleden.se/en

Vissen

Gekas

tjolöholm

hyltenäs-kulle

sumpafallen

yngeredsforsen

nydala-kvarn

karnebygds-kvarn-och-sag

brokvarn

ramhultafallet

gunnagard

brus

blomsterfrid

gudmundsgarden

vallsatersskafferi

backaloge

sia-glass

nl_NLNederlands