Geduld

Geduld

Deze keer willen we in het blog eens aandacht besteden aan iets waar je heel veel van nodig hebt als je verhuist van Nederland naar Zweden en dat is…. geduld… 

Wij zijn als nederlanders gewend dat alles snel gaat en het liefst gisteren al klaar is. Dat werkt voor de meeste zaken in Zweden niet zo. Haijo heeft er een mooie spreuk voor: “Alles komt in Zweden later behalve de winter”.

Het begint al met het aanvragen van het persoonsnummer bij de belastingdienst. Zonder dit nummer kan je hier niet veel regelen. Overal vragen ze ernaar en heb je het nodig. Maar slechts 14 weken geduld en daarna was voor ons het nummer binnen. Daarnaast wachten we nu nog steeds op laatste te regelen zaken tussen Haijo zijn Nederlandse werkgever en de belastingdienst hier. Dat komt allemaal goed maar duurt even… We hebben geduld. 

Dan hebben we het over telefoon wachtrijen. Bel je naar een instantie is een rij van 25 wachtenden de gewoonste zaak van de wereld. En als je dan eindelijk aan de beurt bent heb je kans dat je bij de verkeerde afdeling zit en zo weer achteraan in de rij wordt terug geplaatst. “Tack för ditt tålamod”. We hebben het zinnetje al heel vaak gehoord, bedankt voor uw geduld.

Als je de elektra wilt of moet aanpakken mag je dat hier niet zelf doen en ben je afhankelijk van de elektriciën en ook de loodgieter zaken moeten worden gedaan door gecertificeerde krachten. Deze mensen hebben het ontzettend druk en zijn vaak niet te bereiken, bellen niet terug en voor een afspraak 3 tot 6 maanden wachten is niet vreemd. In ons eigen woonhuis is dit nu geregeld maar we moeten nog het water en de stroomvoorziening voor elkaar hebben in het huisje maar je kan het al raden…Geduld dus… 

De airco die ook als verwarming gebruikt gaat worden in het huisje zou begin december geplaatst worden maar door de sneeuwval werd dit uitgesteld. Dit werd gemeld met een voicemailbericht. Na terugbellen voor een nieuwe afspraak zouden ze contact opnemen maar nu na 2 weken hebben we nog niets weer gehoord. We hebben geduld en klimmen binnenkort wel weer in de telefoon. 

De energieprijzen zijn hier, net als in de rest van europa, op dit moment ook sky high. We waren bij de emigratie al lang blij dat we vrij makkelijk een energiecontract geregeld hadden maar deze is wel variabel. Dat betekend dat we op dit moment erg veel betalen. We zijn op zoek gegaan naar een alternatief en dat is waarschijnlijk gelukt. We zeggen waarschijnlijk want we hebben al 4x in de telefoonrij van hierboven gestaan en al 4 verschillende bevestigingen in de mail gehad maar het is nog niet helemaal zeker of het nu allemaal goed geregeld is. Als het goed is start het nieuwe contract de 20e en wij wachten af. Geduld dus! 

Dan nog een dingetje waar we ook geduld voor moeten hebben. We hadden plannen om eind november een paar dagen naar Nederland te reizen maar helaas waren de restricties weer verhoogd waardoor we niet ontspannen overal op visite konden gaan en hebben we maar besloten om thuis te blijven. Het reisje naar Nederland komt wel weer op een later moment. We hebben geduld. 

Uiteraard zijn we er nu redelijk aan gewend en accepteren we het wachten met een lach. Gelukkig is het leven hier niet zo hectisch als in Nederland en kunnen we ons er wel bij neerleggen dat we geduld moeten hebben. We krijgen er zoveel voor terug! We maken gewoon een extra wandeling in de natuur en genieten van alle dingen hier. We hebben één geluk, de weken vliegen voor ons gevoel supersnel voorbij en dan is wachten en geduld hebben prima te doen. 

Blog 14-12-2021

nl_NLNederlands