Wat is er allemaal te doen?

Watervallen en waterwerken

Voor de watervalliefhebbers hebben we een aantal watervallen in de buurt zoals Sumpafallen, Yngeredforsen, Ramhultafallet en vele kleine watervalletjes die je zomaar in de natuur tegenkomt. Ook zijn er in de omgeving meerdere watermolens zoals Nydala Kvarn, Kärnebygds Kvarn och Såg en Brokvarn. Deze watermolens gaan gepaard met veel waterverplaatsing en watervalletjes en bij de meeste kan je ook een kijkje binnenin nemen en zien hoe deze watermolens gebruikt werden of nog steeds worden. Ook is het erg leuk om een kijkje te nemen bij Ätrafors kraftwerk. Hier ligt een grote dam waar energie opgewekt wordt. Als er water uit de dam komt, stroomt dit met groot geweld naar beneden! Ook vind je hier een oude toren die diende als waarschuwingstoren in de oorlog.

Hyltenäs Kulle (uitzicht)

Hyltenäs Kulle ligt op zo?n half uur tijden van Fagered. Hier vind je, bovenop een berg, de resten van een Jachtslot uit 1916 wat later afgebrand is. De weg hier naartoe is al een leuke uitdaging met haarspeldbochten omhoog en als je er eenmaal bent kan je de resten van het slot bekijken en heb je een ongelooflijk mooi uitzicht over de omgeving. Hier is ruimte om te grillen of je meegebrachte lunch te eten.

Klik hier voor de locatie

Sju Strömmar (belevingspad)

In Torestorp (vlakbij Hyltenäs Kulle) is een leuk belevingspad om te lopen genaamd Sju Strömmar. Dit pad is ongeveer 1,5 km lang en loopt langs en over een rivier met stroompjes en leuke bruggen. Erg leuk om met kinderen te doen maar ook de volwassenen zullen dit een leuk pad vinden om te ontdekken.

Klik hier voor de locatie

Bezoek stadjes

De stadjes in de buurt die aan de kust liggen zijn Halmstad, Falkenberg en Varberg. Halmstad is 75 minuten rijden en zowel Falkenberg als Varberg zijn in ongeveer 40 minuten te bereiken. Hier vind je leuke winkeltjes en vooral Halmstad en Varberg zijn ook mooie oude centrums waardoor de steden ook mooi zijn om gewoon doorheen te wandelen. Deze steden liggen zoals gezegd aan de kust en dus sta je ook nog eens in een mum van tijd daar aan zee.

Je kan er ook voor kiezen om iets verder weg te gaan. Dan zijn Gothenburg, Borås en Ulricehamn ook erg leuk om eens te bezoeken. Borås is een dik uur rijden en Gothenburg en Ulricehman liggen op zo’n 1,5 rijden hiervandaan..

Kijkje aan de kust

Bij de kust van Varberg ligt het natuurgebied Getterön. Hier vind je een mooie rotsen kust met een prachtig duingebied en ook een zandstrand. Daanaast zijn er veel watervogels. Het is echt de moeite waard om een kijkje te nemen. Er is een grote parkeerplaats waar je ook kan parkeren met een camper.

Klik hier voor de locatie

Falkenberg ligt aan het Kattegat en heeft een groot strand met een paar restaurants genaamd Skreastrand. In de zomer is het druk met toeristen en heerst er een gezellige sfeer voor een heerlijke stranddag.

Klik hier voor de locatie

Iets ten noorden van Falkenberg liggen de kleine kustdorpjes Olofsbo en Glommen. Bij Olofsbo ligt een zandstrand met een kleine strantent en even verderop in Glommen vind je een kleine haven. Tussen Olofsbo en Glommen ligt een natuurgebiedje met veel watervogels en konijnen. Hier vind je ook een vuurtoren Morups Tånge fyr. Erg leuk om eens een kijkje te nemen.

Varberg vesting en badhuis

In Varberg vind je naast winkels en restaurants ook een vesting en een badhuis. Deze liggen beide direkt naast de haven. In het badhuis kan je desgewenst genieten van een sauna en de vesting geeft een prachtig uitzicht over de zee en de stad. Daarnaast is het een prachtige plek om de zonsondergang te bekijken!

Klik hier voor de locatie

Dagje aan het water

Hou je van strand of vind je het heerlijk om gewoon in. aan of op het water te zijn Dan hebben we een aantal badplaatsen aan meren dicht in de buurt. Hier kan je zwemmen, vissen of met je boot varen maar het zijn ook nog eens allemaal mooie plekjes om gewoon eens te bekijken. Hieronder vind je een aantal locaties.

Hösjön Badplaats linkje

Källsjö Badplaats linkje

Toresjö Badplaats linkje

Hjärtaredssjön Badplaats linkje

Agnbäck uitzicht, grillen en wandelen

Agnbäck ligt op zo”n 35 miniten rijden en is een mooie plek aan de rand van een meer wat een prachtig uitzicht geeft. Er gaan verschillende wandelroutes hiervanuit. Ook vind je hier plek om eventueel te bbqen of te grillen en je kan er een kano huren.

Link naar Agnbäck

Wandelen!

Houd je van wandelen? Dan zijn er erg veel mogelijkheden. Wil je lange wandeltochten maken, kies dan voor bijvoorbeeld Hallandsleden of Pilgrimsleden. Daarnaast zijn er veel kortere routes te vinden in de buurt. Ook in en rond Fagered zijn er leuke routes te lopen, hiervan is een overzicht bij ons op te vragen. Daarnaast ligt er op zo’n 20 minuten rijden Åkulla Bokskogar, een natuurgebied waar veel te doen is en ook veel wandelroutes zijn uitgezet. Check hier de link voor meer informatie en wandelkaarten.

We bieden ook de mogelijkheid aan om mensen (tot een max afstand van 50km vanuit Fagered) te halen en te brengen naar een begin of eindpunt van een route. Kosten hiervan vind je hier.

Mårdaklev

Op zo’n 20 minuten rijden ligt het kleine plaatsje Mårdaklev. Hier kan je een korte (2km) uitdagende wandeling doen op de Klevaberg met uiteindelijk een prachtig uitzicht. Daarnaast is er ook nog een minder heftige ronde te lopen die is ongeveer 5km lang. Daarnaast kan je in de zomer eten bij Hemma På Klev, Dit restaurant/B&B ligt bij het begin van de wandelroute en ze hebben ook een kleine landswinkel.

Daarnaast vind je in Mårdaklev een DiscGolfPark. Hier kan je golfen met een frisbee, de nieuwe rage hier in Zweden.

Link naar begin van de wandelroute en parkeerplaats vind je hier.

Link naar de locatie van het DiscGolfPark vind je hier.

Fegenmeer

Op ongeveer een half uur rijden ligt het Fegenmeer met het Fegen natuurreservaat eromheen. Een mooie locatie met verschillende bezienswaardigheden. We beginnen bij het plaatsje Fegen zelf, hier vind je een strandje, een kiosk waar je wat kunt eten en kano’s kan huren en in de zomer een toeristeninformatiehuisje waar je veel info uit de omgeving kunt vinden. Als je omhoog rijdt langs het meer zijn er 2 mooie plekken waar je o.a. kan zwemmen en bbqen. Ook vind je hier Sandviks Kyrka, een kerk direct aan het meer gelegen. Aan de andere kant van het meer vind je nog Backa Loge, een idyllische plek waar je in de zomer kano’s en sups kan huren en ze hebben een klein restaurant waar je kan lunchen of een kop koffie kan kopen (is niet altijd open)

Onderweg naar het Fegen meer kom je langs Kalv, hier is een mooie kleine camping met een cafe waar je in de zomer kan lunchen of een ijsje kunt kopen.

Linkjes naar de mooie plekjes aan het Fegen meer waar je kan zwemmen en bbq hier en hier.

en_GBEnglish (UK)